Blogi

Elämäntehtäväetsivän rakkausresepti

”Työni on ihan kivaa, mutta jotain puuttuu.”

”Onhan tässä paljon hyviäkin puolia, mutta jotenkin koen, että alisuoritan.”

”Haluaisin saada enemmän haasteita.”

”Minua pelottaa, että jämähdän tähän nykyiseen työhöni.”

 

Iso osa asiakkaistani on 45-55-vuotiaita naisia, joiden suusta olen kuullut lukuisia kertoja äskeisiä lauseita. Paljon on hyvin, mutta jotain puuttuu. Haluan vaihtaa työpaikkaa. Tässä ei nyt kaikki ole hyvin.

 

Mitä puuttuu?

 

Kerran eräs asiakkaani varasi ajan ja tarkoituksena oli sparrata häntä seuraavaan työpaikkaan. Hän halusi myös varmistua siitä, että hän on oikeassa elämäntehtävässä. Häkellyin upeasta CV:stä sekä kunnioitusta herättävästä psykologin lausunnosta, jonka hän oli saanut edellisessä rekrytointitilanteesta.

 

Asiakasta kuunneltuani, kyseltyäni, keskusteltuani kävikin ilmi, ettei pahoinvointi, vastustus ja pelko johtunutkaan työpaikan vaihdoksesta. Sen sijaan, että olisin sparrannut häntä tulevaan haastattelutilanteeseen, olemassa olevasta tilanteesta paljastui aivan uusia näkökulmia, suurimpana niistä pelko omasta uupumisesta –taas.

 

Miettiminen, pohtiminen, asian kanssa pähkiminen ei tuottanut enää tulosta. Analysointi ei auttanut enää. Turvallisuudentunne, pelko oman ammatillisuuden menettämisestä ja kehittymättä jäämisestä, olivat johtaneet jumiutumisen tilaan. Oli kuin suolla olisi tarponut ympyrää. Mitä enemmän ympyrää kiersi omien ajatusten kanssa, sitä syvemmälle oma tarpominen ja ajattelu meni. Sitä syvemmälle vajosi.

 

Uskon vahvasti siihen, että me olemme ihmisinä kokonaisuuksia. Yksinkertaisen ajattelumallin mukaan koostumme kehosta, ajattelusta ja tunteista. Meillä kaikilla on jokin näistä keskuksista vahvempi osa-alue, osa heikoin ja jokin siltä väliltä.

 

Mikäli ajatteleminen korostuu liikaa, saatamme unohtaa kehollisuuden ja laiminlyömme liikuntaa, unta sekä ruokaa. Tämä saattaa johtaa työuupumukseen.

 

Mikäli olemme liikaa tunteissamme kiinni, saatamme unohtaa ajattelemisen taidon, joka saattaa johtaa aivan päättömiin ratkaisuihin, esim. ostamme aivan liikaa tavaroita ja elämme yli varojemme. Vain, koska tuntui niin hyvältä.

 

Jos taas olemme liikaa kiinni kehossamme ja päivät kuluvat lihaksia kasvattaen, proteiinia syöden ja täydellistä kroppaa etsien, saattaa oma tunnemaailma köyhtyä esim. läheisessä parisuhteessa tai suhteessa omiin lapsiin.

 

Nämä siis kaikki hyvin yksinkertaistetusti ajateltuna. Koska uskon vahvasti siihen, että tasapainoinen elämä on kaiken hyvinvoinnin ytimessä, niin koin tämän tapauksessa, että ylianalysointi uuden työtehtävän edessä ei olisi palvellut tätä asiakasta tässä tilanteessa.

 

Mitä asiakas sitten sai mukaansa poistuessaan elämäntehtäväetsivän luota?

 

Rakkausreseptin.

 

Kyllä. Rakkausreseptin. Sanoin jossain kohtaa valmennusta, että nyt ajatukset tuntuvat valtaavan liikaa elämääsi. Kuinka on ruokailun, liikunnan ja unen laita? Kävi ilmi, että kaikki nämä olivat retuperällä. Heitin kevyesti ajatuksen ilmaan, että jos olisin lääkäri, niin nyt kirjoittaisin sinulle liikunta- ja hyvinvointireseptin! Oikean itsensärakastamisen rakkausreseptin! Ihana asiakkaani tarttui tähän ja pyysi: ”Voisitko silti kirjoittaa?”

 

Mikäli koet, että elät vastaavassa tilanteessa; pohdit ja analysoit omaa työtäsi ja elämääsi niin paljon, että väsyt itsekin siihen, saattaa syynä olla se, että painopisteesi on liikaa ajattelussa. Mitä jos kokeilisit toista tapaa? Tasapainoa ja hyvinvointia tukevaa? Kokeile seuraavaa nautintojen kehollista reseptiä:

 

Elämäntehtäväetsivän rakkausresepti

ba8cbd3b480862cb50e7b2dfdc15ff89

  1. Juo aamuisin lempikupistasi ihaninta kahvia/ tuoksuvinta yrttiteetä mitä löydät. Nauti joka siemaisusta.
  2. Nauti pitkästä suihkuista ja käytä ihanan tuoksuista shampoota. Kyllä, olet juuri sen arvoinen.
  3. Pukeudu juuri siihen ihanaan vaatteeseen, joka tuntuu ja näyttää hyvältä.
  4. Maista makeaa mansikkaa, suukottele suklaata. Keskity tuntemaan, kuinka maut suussasi leikkivät ja nautit joka suupalasta. Hidasta ja nauti.
  5. Kuuntele se kappale, joka tekee sinulle hyvää ja joka herättää positiivisia muistoja. Tanssiminen tehostaa vaikutusta!
  6. Päätä jo aamulla, missä, miten ja milloin pidät ihanan välipalatauon.
  7. Kävele leppoisasti läheiseen puistoon tai metsään. Ihmettele, kuulostele, nauti. Älä juokse. Älä suorita. Äläkä kerää mitään.
  8. Hymyile vastaantulijalle.
  9. Halaa läheistäsi. Suutele tulisesti.
  10. Nukahda puhtaisiin lakanoihin, raikkaassa tuuletetussa huoneessa.

 

Valitse näistä ainakin viisi. Toista tämä päivittäin viikon ajan. Huomaatko eron hyvinvoinnissasi?